Ange ett värde
Tillbaka

Uppdatering om godsstölder: nya sätt att skydda din trailer

Godsstöld är ett problem som inte vill försvinna. Tursamt nog finns det tillgängliga teknikbaserade lösningar för att traileransvariga och förare ska minska risken för godsstölder.

Inte på en torsdag!

Enligt en undersökning av godsstölder inom EMEA under 2017, bör förare vara speciellt på sin vakt mot godsstölder på torsdagar eftersom det är då de oftast sker. Undersökningen rapporterade nästan 5 000 godsstölder inom EMEA och uppmärksammade den ökade risken för stöld vid icke-säker parkering. Det som skilde sig från andra undersökningar var att regioner identifierades inom de länder som drabbas mest av stölder. Där ingick East Midlands, en plats som med 754 stölder stod för över hälften av Storbritanniens stölder, i motsats till Tyskland där stölderna var mer jämnt fördelade. De regioner med högst risk var Bayern och Nordrhein-Westfalen, som hade 19 % vardera av stölderna.

Kapell för stöld?

I samma undersökning noterades att den mest förekommande typen av stöld, 44 %, var skärning genom kapell på kapelltrailrar. Snatteri tog andra plats med 31 %. Det följdes av fordonsstöld och anläggningsstöld (5 % vardera) och bränslestöld (4 %), stöld av hela lastbilslaster (3 %) och vilseledande liftare och stöld vid korta transporter med vardera 1 %.

EU:s teknikbaserade förebyggande säkerhetsverktyg mot godsstöld

Avdelningen som ansvarar för transport vid Europeiska kommissionen, DG Move har utvecklat ett nytt säkerhetsverktyg för den europeiska vägtransportsektorn. Säkerhetsverktyget för lastbilsförare kan laddas ned här. Det har utformats för att hjälpa europeiska lastbilsförare, transportföretag och andra vägtransportörer att "inrikta sig på godsstölder, fripassagerares tillträde till lastbilar och terrorism på europeiska vägar".

Säkerhetsverktyget föreslår olika preventiva lösningar mot godsstöld inklusive:

  • Spåra och hitta – Installera fordons- och godsspårare och geostaket (geofencing) som larmar om en trailer avviker för mycket från en förutvald rutt. För ytterligare säkerhet kan fjärrstyrd elektronisk startspärr läggas till.
  • Medvetenhet och gensvar – Utrusta era lastbilar och trailrar med flerkanalstelematik. Ge era förare mobiltelefoner och appar för att hitta säkra parkeringsplatser. Skaffa sensorer som larmar era förares mobiltelefoner eller klockor om en lastbils- eller trailerdörr öppnas. Installera en fordonsbaserad dimgenerator för att göra det svårt för tjuvarna.
  • Åtkomstkontroll – Använd elektroniska nycklar och biometrisk multifaktorverifiering av förare med fingeravtryck, retina eller andra kroppsdelar för identifiering.
  • Lås och förseglingar – Installera automatiska tillämpningar eller "slam-lock" (lås som aktiveras när dörren stängs), fjärrstyrda lås och elektroniska förseglingar med möjlighet till fjärrapportering.

Andra kategorier omfattar alarm och detektorer; kameraövervakning av lastbilar och trailrar samt datastyrt förarval. (källa: ROADSEC)

Preventiv analys

Med hjälp av Big Data, samlar vissa logistikföretag information om godsstölder som sker inom specifika områden. De använder datoranalyser för att analysera dessa data och hitta mönster i stölderna, vilka de kan mata in i förutsägande modeller. Dessa modeller kan sedan hjälpa traileransvariga och förare att förebygga godsstölder genom att använda informationen för att planera säkraste rutterna, undvika städer, vägar och parkeringsplatser där det historiskt har förekommit ett stort antal godsrelaterade brott. (källa: Sdcexec)

Förstärkta trailrar

Commercial Fleet magazine har undersökt godsstöldsförebyggande från ett mer lågtekniskt perspektiv. Kersey Freight köpte 15 skåp-semitrailrar från Krone. Dessa skåptrailrar är försedda med låsreglar på dörrarnas insida i stället för på trailerns utsida. Gångjärnssprintarna kan inte nås från utsidan. Dessutom kan föraren låsa en rostfri stång över dörrhandtagen när dörrarna är stängda. Trailerns väggar och tak är också solida. Dessa säkerhetsåtgärder gör dessa trailrar svåra att bryta sig in i.

Andra varianter av dessa semitrailrar kan vara sido- och baklastade och centralt låsta och upplåsta från dragbilen, antingen från hytten eller på distans från åkeriets kontor.

Kapell

Flera kommentatorer har tagit upp sårbarheten med kapell avseende stölder eftersom väggarna kan snittas upp relativt enkelt med en kniv och andra skärande verktyg. För att motverka denna potentiella svaghet, erbjuder företag såsom Cunningham skärbeständiga kapell som har ett inbyggt metallnät mellan två lager tyg. Dessa är svetsade på och skruvade genom kapellsidan för säker infästning.

Vid en konferens nyligen rådde John C. Tabor, senior VD för leveranskedjan National Retail Systems, åkerierna att täcka kapellen med företagslogon och grafik i stället för att lämna dem helt vita, för att göra stulna trailrar mer utmärkande och spårbara för polisen. (källa: Freightwaves)

Råd om trailrar och skydd mot godsstöld med TIP Trailer rental

Med en vagnpark på över 66 000 trailrar och över 50 år inom branschen traileruthyrning, har TIP:s expertis och erfarenhet att ge råd om det bästa sätten att skydda er trailer och ert gods från stöld. Kunder som hyr trailrar genom TIP har nytta av dessa råd.

TIP:s hyralternativ

Vi erbjuder en rad olika trailrar för uthyrning, inklusive semitrailrar, flak, kapellbilar, skåpbilar, tankbilar och kylbilar som kompletterar er vagnspark.

Lägg ut underhåll och reparation av trailer

För att hjälpa våra kunder att maximera en trailers drifttid och som en del av hyresavtalet för trailern, erbjuder TIP att sköta underhåll och reparation. Medan er hyrda trailer underhålls eller repareras, förser vi er med en annan trailer för att er verksamhet ska fungera friktionsfritt.

Ni kan även lita på vår Europa-täckande reparationsservice vid haveri dygnet runt, alla dagar per år. För ytterligare information om flexibel trailerhyra med TIP Trailer Services hyresflotta, kontaktar ni oss.

2018/12/28

Dela denna nyhetsartikel

TIP Updates

Receive important TIP updates!

Fill in the field below with your email to receive latest information from TIP in the future

Genom att fylla i detta formulär godkänner jag att TIP behandlar min information enligt TIP's sekretesspolicy.

Relaterade nyheter

"FleetRadar™ is updated to provide users with their invoice infor..."

FleetRadar™, TIP’s ‘one-stop’ portal for accessing information on TIP hired or maintained fleet, ...

2022/04/20

"Managing your trailer performance through relevant maintenance sol..."

Irrespective of whether you operate a large or a small fleet of trailers, maintaining the roadworthiness ...

2022/04/07

"Benefit from TIP’s international network"

Whenever, wherever, we've got you!

2022/02/22